Франчайзинговата групировка на Ал Кайда в Сомалия – Ал Шабааб, проведе ново нападение

Петима войници са убити и два хотела в столицата Могадишу са разрушени, след поредната атака с кола – бомба на групировката Ал Шабааб
Вторник, 30 Август 2016 17:19 Публикувана в Свят Прочетена 986 пъти
Мисията на Африканския съюз в Сомалия (African Union Mission in Somalia - AMISOM) към месец януари 2015 г. AMISOM действува в Сомалия с официален мандат от съвета за сигурност на ООН, получен преди девет години и представлява многонационална мироопазваща въоръжена сила. Територията, покривана от AMISOM е разделена на шест оперативни сектора. Сектор 1 – 6700 войници от Уганда; Сектор 2 – 3664 войници от Кения; Сектор 3 – 4395 войници от Етиопия; Сектор 4 – 960 войници от Джибути; Сектор 5 - 5432 войници от Бурунди; Сектор 6 – 1000 войници от Етиопия. Мисията на Африканския съюз в Сомалия (African Union Mission in Somalia - AMISOM) към месец януари 2015 г. AMISOM действува в Сомалия с официален мандат от съвета за сигурност на ООН, получен преди девет години и представлява многонационална мироопазваща въоръжена сила. Територията, покривана от AMISOM е разделена на шест оперативни сектора. Сектор 1 – 6700 войници от Уганда; Сектор 2 – 3664 войници от Кения; Сектор 3 – 4395 войници от Етиопия; Сектор 4 – 960 войници от Джибути; Сектор 5 - 5432 войници от Бурунди; Сектор 6 – 1000 войници от Етиопия. Карта: Stratfor, https://www.stratfor.com/analysis/securing-somalia-whatever-cost

Днес, 30 август 2016 година, кола – бомба се е взривила пред президентския дворец в столицата на Сомалия – Могадишу (Mogadishu). Според полицията, са убити най-малко петима войници и са нанесени тежки повреди на два хотела. Информацията е предадена от Reuters, които са били уведомени за експлозията и за разрушенията от майор Мохамед Али (Mohamed Ali) от полицията. (Sheikh Abdi, Feisal Omar and George Obulutsa, Car bomb kills five soldiers outside Somali president’s palace: police, August 30-th 2016, 11:43am GMT, Reuters Africa, http://af.reuters.com/article/topNews/idAFKCN11512C ).

 

Местният франчайз на Ал Кайда – групировката Ал Шабааб е поела отговорност за експлозията, чрез изявление по собствената й радиостанция – “Radio Andaluz”.

 

„За сега, знаем, че петима правителствени войници са убити при взрива. Ексползията е станала пред хотел SYL, който е точно до контролно – пропускателния пункт на двореца. Ние смятаме, че мишената е била хотел SYL, който често се посещава от официални лица. Броят на убитите може да се окаже и по-голям“ е заявил пред Reuters полковник Абдикадир Хуссейн (Abdikadir Hussein) от полицията в Могадишу. (Sheikh Abdi, Feisal Omar and George Obulutsa, Car bomb kills five soldiers outside Somali president’s palace: police, August 30-th 2016, 08:30am EDT, Reuters, World News, http://www.reuters.com/article/us-somalia-blast-idUSKCN1150TV ).

 

От Reuters напомнят, че свързaната с Ал Кайда групировка Ал Шабааб е поела отговорност за няколко експлозии, станали напоследък в Могадишу, между които и нападение с кола – бомба и огнестрелно оръжие срещу популярен ресторант на плажа в столицата Могадишу, при която са били убити 10 души.

 

Експлозията последва няколко отделни атаки, проведени на 29 август 2016 година, срещу военни бази на правителството и на силите на Африканския съюз. Атаките бяха проведени югозападно от Могадишу според информацията от полицията и от източници, близки до Ал Шабааб. Както често става, информацията за загубите на воюващите страни е противоречива. Според майор Биле Фарах (Bile Farah) от армейските сили, борещи се срещу Ал Шабааб, боеве са се водили в К-50 и в Мури (Muri) в района на Долен Шабел (Lower Shabelle), като са загинали един правителствен войник и двама бойци от „джихадистката“ групировка.

 

От своя страна, говорителят за военните операции на Ал Шабааб – Абдиазис Абу Мусаб (Abdiasis Abu Musab), е заявил че в боевете са били убити 10 правителствени войници и е било пленено едно тяхно превозно средство. (Somalia: Car Bomb Kills 5 Soldiers Outside Presidential Palace, August 30-th 2016, 12:33 GMT, Stratfor, Situation Reports, https://www.stratfor.com/situation-report/somalia-car-bomb-kills-5-soldiers-outside-presidential-palace ).

 

Независимо от значителния напредък на Мисията на Африканския съюз в Сомалия (African Union Mission in Somalia - AMISOM), обстановката в страната остава повече от несигурна. Бойците на Ал Шабааб бяха изтласкани от Могадишу още през 2011 година от AMISOM, но си останаха сериозна заплаха. Те организират чести нападения и продължават да се борят срещу установеното с международна поддръжка правителство.

 

Опитвайки се да наложи своя „прочит“ на Исляма, Ал Шабааб проведоха нападения и в Кения и в Уганда, които на времето осигуриха значителни военни контингенти за 22000 хилядните експедиционни сили на AMISOM в Сомалия.

Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате