Жолт Шемьен: Автономията не е само цел, автономията е визия

Вицепремиерът на Унгария смята за съдбоносно важно участието на етническите маджарски партии в парламентите на съседните държави
Сряда, 22 Март 2017 14:53 Публикувана в Свят Прочетена 1014 пъти
Жолт Шемьен - министър без портфейл и заместник министър-председател в правителството на Виктор Орбан, лидер на Християн демократическата народна партия в Унгария. Жолт Шемьен - министър без портфейл и заместник министър-председател в правителството на Виктор Орбан, лидер на Християн демократическата народна партия в Унгария. Снимка: EPA

Унгарският телевизионен канал HirTV съобщи за крайно откровеното изявление на вицепремиера на Унгария – Жолт Шемьен (Zsolt Semjén), посветено на подкрепата на унгарската държава за маджарските етнически партии зад граница. Той поставя ударение на факта, че интересите на унгарските етнически малцинства ще бъдат защитени ако унгарските етнически партии са добре представени в съответните парламенти.  ( Semjén: Az autonόmia nemcsak cél, jövőkép is, KaG, 2017, március 21., kedd 11:02,   http://hirtv.hu/ahirtvhirei/semjen-az-autonomia-nemcsak-cel-hanem-jovokep-is-1391076 ).

 

„В интерес на външната политика на Унгария е да пропагандира унгарските партии. Хайде да си говорим честно – съседните държави са заинтересувани да асимилират унгарците. А ние сме заинтересувани да спрем асимилацията и да запазим унгарската идентичност“ е заявил Шемьен.

 

„Оцеляването на унгарците, живеещи зад граница, зависи от това, ще смогнат ли те да постигнат успех, движейки се в посока на достигане на автономия“ е заявил Шемьен, според агенция MTI.

 

Вицепремиерът на Унгария е отбелязал, че е важно интересите на унгарците в други страни да бъдат представени на нивото на местните органи на самоуправление и в съответните национални парламенти. Неговото изявление несъмнено ще предизвика вълнение в съседни държави като Словакия, Украйна и Румъния, където има значителни унгарски малцинства. Демократичният съюз на унгарците в Румъния дълги години играеше важна роля във вътрешната политика на северната ни съседка и беше „дежурен“ член при съставяне на различни управляващи коалиции.

 

В Украйна изявлението на Шемьен се приема с особена чувствителност, тъй като те се приема като почти открито заявяване на териториални претенции към Закарпатието, където живее мнозинството от повече от 150-те хиляди унгарци в Украйна. Към притесненията на украинците се прибавят и демонстративно добрите отношения между министър – председателя на Унгария Виктор Орбан и президента на Руската федерация – Владимир Путин.

 

Жолт Шемьен (роден на 08 август 1962 година в Будапеща) в момента е министър без портфейл и заместник министър-председател в правителството на Виктор Орбан. (Шемьен заема този пост във второто и в третото правителство на Орбан). Шемьен е лидер на Християн демократическата народна партия в Унгария, като се намира на този пост от 2003 година.

 

Християн демократическата народна партия в Унгария (Kereszténydemokrata Néppárt, KDNP) е унгарска политическа партия, която официално се води като коалиционен партньор на партията на премиера Орбан – „Фидес“(Fidesz). Политическите наблюдатели я разглеждат като сателитна партия на Фидес, тъй като от 1994 година, партията не е влизала в Парламента самостоятелно. Подкрепата на избирателите за Християн демократическата народна партия е толкова „трудно измерима“, че дори водещи полбитици от Фидес, като Янош Лазар (János Lázár) си позволяват да заявяват публично, че не смятат управлението в Унгария за коалиционно, а наблюдателите не смятат тези оценки за проява на особена арогантност. (Lázár a KDNP-nek: “ez nem egy koalicios kormány”, 2011, július. 18. 05:06 2011. Július. 18. 10:26, http://hvg.hu/itthon/20110718_lazar_kdnp_nem_koalicios_kormany).

Теодор Дечев

Завършил ВИАС през 1984 г. Магистър по политология. Доктор по социология. От 1993 г. до 1997 г. е главен редактор на вестник “Свободен народ”. От 1998 до 2001 г. е заместник министър на труда с ресор индустриални отношения. Почетен председател на ССИ. В периода 2003 – 2012 г. е член на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Автор е на около четиридесет научни публикации в областта на строителните конструкции и на повече от тридесет в областта на социологията, индустриалните отношения и политологията. Преподава в УНСС, НБУ и в КИА – Пловдив. Съпредседател на „Свободен народ“ - партията на свободните социалдемократи.

Уеб сайт: teodordetchev.blog.bg
Влезте, за да коментирате