В памет на Анджей Дембич

Делегатите на 18-ия международен конгрес на Международната федерация за изучаване на Латинска Америка и Карибите, отдадоха почит на професор Анджей Дембич – основоположник на съвременната латиноамериканистика в Полша
Петък, 04 Август 2017 15:44 Публикувана в Свят Прочетена 1320 пъти
Една от последните снимки на Анджей Дембич. На нея той открива библиотека в полския град Вегрув (Wegrów) на 12 септември 2009 година. Град Wegrów е родното място на Анхел Розенблат (Ángel Rosenblat, роден на 09 декември 1902 – починал на 11 септември 1984; снимката му се вижда на заден план, зад Анджей Дембич), роден в Полша венецуелски филолог, есеист и испанист. Една от последните снимки на Анджей Дембич. На нея той открива библиотека в полския град Вегрув (Wegrów) на 12 септември 2009 година. Град Wegrów е родното място на Анхел Розенблат (Ángel Rosenblat, роден на 09 декември 1902 – починал на 11 септември 1984; снимката му се вижда на заден план, зад Анджей Дембич), роден в Полша венецуелски филолог, есеист и испанист. Снимка: Andrzej Dembicz, un obtiario, Lunes, Noviembre 30, 2009, http://martazabaleta.blogspot.bg/2009/11/polonia-andrezj-dembicz-mi-gran-amigo.html

В периода 25-28.07.2017г. в сръбската столица Белград, в Университета „Джон Несбит“ (по-известен със старото си име „Мегатренд“) се проведе 18-ят международен конгрес на Международната Федерация за Изучаване на Латинска Америка и Карибите (FIEALC).

 

Централното събитие на 26 юли 2017г. беше отдаването на почит на паметта на знаменития полски професор Анджей Дембич – основоположник на съвременната латиноамериканистика в страната си и главен подбудител за създаването на центрове за изучаване на Латинска Америка, не само в Полша, но и в цяла Източна Европа.

 

Основаният от него Център за Изучаване на Латинска Америка (CESLA) към Факултета „Артес Либералес“ на Варшавския Университет се превърна в образцова научна структура, водеща ефективни изследвания на терен в редица латиноамерикански държави и даваща повече и по-качествена научна продукция, в сравнение с редица подобни центрове на по богатите-европейски държави.

 

Професор Анджей Дембич е роден в Ковел – между двете световни войни в Полша, сега в Украйна. От малък е съпричастен към полската, украинската, руската и белоруската история и култура. След Втората световна война семейството му е изселено от новите съветски територии и съвсем млад попада във Варшава. Там той намира своето място в науката в съвсем друго направление: Латинска Америка. Постепенно се превръща в най-успешния и уважаван полски латиноамериканист, със световна известност. Дава огромно количество научна продукция.

 

Авторът на тези редове се запозна с Анджей Дембич и семейството му през месец юни 2004г. в Братислава, на Европейския Конгрес на Латиноамериканистите. Оттогава често се срещахме на европейски и световни конгреси, посветени на Латинска Америка. Дотогава, докато коварната болест го повали и той си отиде от нас. На 26.07.2017г. разбрахме, че не си е отишъл съвсем.

 

Паметното мероприятие беше открито от доайена на сръбските латиноамериканисти, ректор на университета и председател на конгреса Слободан Пайович. След него говори доайенът на испанските латиноамериканисти Антонио Коломер Виадел от Политехническия Университет във Валенсия, организатор на конгресите там и в Сюдад Реал (в края на юни това лято). После думата беше дадена на дъщерята на покойника Катажина Дембич – изследовател в CESLA и на  костариканския и съпруг Оскар Барбоса Лисано – председател на Фондация „Анджей Дембич“.

 

Сред видните присъствали латиноамериканисти си струва да отбележим живеещия в Унгария доминиканец Доминго Лилон, полякините Катажина Кшивицка, Магдалена Кришинска-Калюжна, Мария Охаб, Марта Каня и единствения им кавалер Карол Дервих. Специално трябва да се подчертае присъствието на научния ръководител на московския Институт за Латинска Америка към Руската Академия на Науките (ИЛАРАН) и завеждащ катедрата „Политическа Икономия“ на Руския Университет за Дружба между Народите (РУДН) „Патрис Лумумба“ Владимир Давидов и неговата съпруга Татяна Рютова (доскоро директор и заместник-директор по международните въпроси на ИЛАРАН). Присъствуваха и много други известни латиноамериканисти.   

Последно променена в Неделя, 06 Август 2017 16:32
Влезте, за да коментирате