Изборът на нов ирански президент предизвика двуполюсни мнения

Израел предлага засилване на санкциите, ЕС ще поднови ядрените преговори, а Арабската лига го смята за миротворец
Неделя, 16 Юни 2013 13:11 Публикувана в Свят Прочетена 786 пъти
снимка: REUTERS снимка: REUTERS

Министерството на вътрешните работи на Иран официално обяви, че Хасан Роухани е новият президент на страната. Според някои международни наблюдатели, избирането на реформист като Роухани ще усили напрежението между Техеран и неговите съседи. Много арабски политици се съмняват, че той ще успее да смекчи междурелигиозните конфликти, разпалени от войната в Сирия.  Те смятат, че новият президент ще има малка политическа власт, която ще бъде ограничавана от правомощията на върховния лидер на страната.

Представителите на Арабската лига обаче смятат, че избирането на  Роухани  ще допринесе за увеличаването на стабилността в арабския свят. Мненията на западните коментатори се разделят на два лагера. Първите смятат, че новият президент ще създаде по-голяма нестабилност в богатия на петрол регион. Опонентите им считат, че Хасан Роухани коренно ще промени политиката на предшественика си Махмуд Ахмадинеджад, която доведе страната до тежка финансова криза в резултат на санкциите, наложени от западните сили в спора за иранската ядрена програма.

Независимо от мненията на експертите много от западните лидери смятат, че Роухани е опитен дипломат и политик, който ще съумее да възстанови връзките на Иран със Запада и ще успее да успокои международното напрежение. В предизборната си кампания Роухани, който е бивш преговарящ по ядрения въпрос, обеща да намери начин да възобнови преговорите около ядрената програма на Техеран, провалът на които стана причина за санкциите, които съсипаха икономиката на Иран. Явно тези обещания бяха взети сериозно от страните-членки на Европейския съюз, тъй като върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън вече заяви, че се ангажира да работи с новоизбрания президент по намирането на решение за спорната ядрена програма на Техеран.

„Поемам ангажимента да работя с новото иранско ръководство за бързо намиране на дипломатическо решение на ядрения въпрос”, заяви Аштън, която е представител на шестте световни сили, борещи се да спрат ядрените амбиции на Иран.

От друга страна, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху заяви, че не очаква промяна в политиката на Иран по отношение на ядрената програма, независимо от избора на нов президент. Израелският министър на отбраната Моше Ялон има още по-твърда позиция. По време на посещението си в САЩ той подчерта, че единствено по-строгите санкции ще спрат развитието на опасната ядрена програма.

Германия обаче е настроена оптимистично. Според външния министър Гидо Вестервеле, Берлин се надява новият президент на Иран да приеме градивен и конструктивен външнополитически курс. Вестервеле добави, че германското правителство разчита на готовността на Хасан Роухани да сътрудничи с международната общност. 

Президентът на Русия беше един от първите държавни ръководители, които поздравиха Хасан Роухани с избирането му за президент на Иран.  В поздравителната си телеграма Путин изразява увереност, че политиката на Роухани ще помогне за укрепването на руско-иранските отношения. Путин потвърди готовността на Кремъл за развитието на взаимноизгодното сътрудничество с Иран в различни области, включително тези, които касаят регионалната сигурност и международната стабилност.

Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате