Пушек от сълзотворен газ и подпалени палатки обви Таксим

Ердоган обеща примирие, но заповяда на полицията да срине до основи лагера на протестиращите
Неделя, 16 Юни 2013 14:38 Публикувана в Свят Прочетена 657 пъти
снимка: CNN снимка: CNN

Снощи около 21 часа площад "Таксим" заприлича на бойно поле след като полицията атакува демонстрантите със сълзотворен газ, димки и водни оръдия. Десетки бронирани коли навлязоха срещу хората на площада. Пушекът от газа и димките се смеси с този на подпалените палатки.

Въпреки уверенията на правителството, че няма да предприеме действия срещу протестиращите в  парка Гези, полицията агресивно навлезе между  палатките на протестиращите и срина до основи лагера на демонстрантите, което доведе до  жестоки сблъсъци между двете страни. Силите за сигурност бяха обградили района и дори не допуснаха лекарите, дошли на помощ на пострадалите.

Според правителствения говорител Хюсеин Челик протестиращите обещали да опразнят парка, но не го направили, поради което премиерът Ердоган е бил принуден да разпореди на полицията да вземе мерки. Челик заяви, че са ранени 44 души, но според неофициални източници пострадалите са повече.

Стълкновенията се прехвърлиха по централните улици  като обхванаха и квартали Нишанташъ, Мачка и Кадъкьой. Няколко хиляди демонстранти излязоха на булевард Багдад, като тропаха с тенджери и тигани. Част от тях се насочиха към площад "Таксим",  но полицията издигна барикада на моста над Босфора и не ги пусна да минат.

Протести имаше и в Анкара, където се състоя седяща демонстрация срещу правителството. И там полицията навлезе сред хората с бронирани коли, но няколко души легнаха пред колите като по този начин им попречиха да продължат навътре.  

Последно променена в Вторник, 18 Юни 2013 16:08
Влезте, за да коментирате