440 са арестувани в Истанбул, 105 – в Анкара

Журналистката Елена Йончева е ранена без опастност за живота
Понеделник, 17 Юни 2013 12:14 Публикувана в Свят Прочетена 622 пъти
440 са арестувани в Истанбул, 105 – в Анкара снимка: Танасис Ставракис / Associated Press

Турската полиция задържа 440 демонстранти по време на вчерашните сблъсъци в Истанбул. Хиляди антиправителствени демонстранти отново бяха атакувани с водни струи и сълзотворен газ. Между пострадалите от полицейските атаки е и българската  журналистка Елена Йончева, която отразява събитията в Истанбул.

Тя е била ранена със сълзотворна граната, която я улучила в крака. Елена е с разкъсан мускул, но е получила своевременна медицинска помощ и е в добро състояние. По същото време в Анкара са задържани 105 души, подкрепящи   демонстриращите на площад „Таксим”. Действията на столичната полиция са били също така брутални, както и в Истамбул.

 

Междувременно в интервю пред английското списание „Икономист” министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу заяви: „Погрешно е да се твърди, че в Турция има каквито и да е пропуски и недостатъци в демокрацията.  Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) полага постоянни грижи за  спазване на законите и на правата на всички обществени прослойки. Ние не сме ръководители на страната, а слуги на народа и  демокрацията”.

Последно променена в Вторник, 18 Юни 2013 16:08
Влезте, за да коментирате