800 хиляди турци стачкуват в подкрепа на демонстрантите

Правителството смята да мобилизира армията, опозицията иска предсрочни избори
Понеделник, 17 Юни 2013 17:49 Публикувана в Свят Прочетена 706 пъти

Два от основните турски синдиката и три професионални сдружения  подкрепят генералната стачка, обхванала цялата страна. Около 800 хиляди турци изразиха своята солидарност към антиправителствените  демонстрации. Турският министър на вътрешните работи Муамер Гюлер заяви, че общонационалната стачка е незаконна като подчерта, че правителството няма да позволи подобни прояви и ще направи всичко, за да предотврати всички противозаконни действия.

Вицепремиерът на Турция Бюлент Арънч беше дори по-конкретен като заяви пред турска телевизия, че в случай на нужда правителството ще  мобилизира армията, за да предотврати безредиците.

От друга страна, лидерът на опозиционната Партия на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели определи като основен виновник за нарастващото напрежение премиера Реджеп Тайип Ердоган. Бахчели призова към  предсрочни избори, като подчерта, че единственият възможен изход за Турция е завръщането й към демократичните принципи на съвременните държави.

Междувременно турската асоциация на адвокатската колегия призова генералния секретар на Съвета на Европа Торбьорн Ягланд да предприеме мерки относно политиката на турското правителство, която повишава напрежението и ескалира насилието. Искането се базира на член 52 от Конвенцията за защита на човешките права, според който Ягланд има правото да поиска от Турция обяснение относно ефективното прилагане на изискванията на Конвенцията. Асоциацията на адвокатската колегия съобщи, че ще се обърне и към други международни институции.

Последно променена в Вторник, 18 Юни 2013 16:05
Влезте, за да коментирате