Карамфили станаха извинение за атаките на турската полиция

Неделя, 23 Юни 2013 11:48 Публикувана в Свят Прочетена 635 пъти

Снощи на площад „Таксим” беше препълнен с хора, носещи карамфили, които да оставят там, за да почетат паметта на загиналите по време на протестите. Въпреки, че беше издадено официално разрешение, полицията отново атакува насъбралото се множество. Това се случи след като силите за сигурност наредиха на протестиращите да се разотидат като им дадоха срок от 30 минути.

След като демонстрантите останаха на площада те бяха атакувани с водни оръдия и сълзотворен газ. Хората се разпръснаха по улиците и се насочиха към централния булевард „Истиклял”, където сблъцъците между полиция и протестиращи продължиха до късните часове.
Брутална намеса на полицията имаше и в Анкара, където протестиращите барикадираха улиците и блокираха движението на булевард „Дикмен”.
Валията на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу оправда действията на униформените като основният му довод беше, че протестиращите затруднявали натоварения трафик.
„Събитията надхвърлиха искането да бъдат оставени карамфили – акт, който беше разрешен от властите, но събралите се на площада  нарушиха обществения ред. Техните действия доведоха до задръстване в пиковите часове и полицията се намеси, за да възстанови реда,” каза Мутлу.

Последно променена в Петък, 28 Юни 2013 15:02
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате