Печат на тази страница

Турция отне правото на военните да организират държавни преврати

Петък, 28 Юни 2013 14:28 Публикувана в Свят Прочетена 632 пъти
Оценете
(1 глас)

Турските власти промениха устава на въоръжените сили, с което ограничават участието на военните в политическия живот. Промените са свързани с основните задачи на армията.

От сега нататък, основната цел на въоръжените сили ще бъде да защитват страната от външни заплахи, без да имат право да организират и участват в преврати.

Последното е поправка на закона от 1960 година, в който военните имат право да се намесват и коригират управлението на Турция. В следствие на този закон до сега в Турция са извършени 4 държавни преврата.

Последно променена в Петък, 28 Юни 2013 14:54
Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате