Министри в Португалия, Египет и Куба подадоха едновременно оставки

Сряда, 03 Юли 2013 15:03 Публикувана в Свят Прочетена 895 пъти

Португалският министър на финансите Витор Гашпар подаде оставка. Той е известен с това, че поддържа строгите съкращения в бюджета, за които настояват кредиторите на страната. Поради тази причина, опозицията няколко пъти поиска отстраняването му от заемания пост, а няколко от най-големите профсъюзи  организираха четири общонационални стачки. 

В писмото, придружаващо оставката му Гашпар отбелязва, че наложените от него строги мерки са предизвикали спад на общественото доверие към спасителната му финансова стратегия, което е основната причина за решението му да се отегли от поста. Неговото място ще бъде заето от Мария Луиш де Албукерке, която в момента изпълнява длъжността на главен секретар на държавната хазна.

Междувременно в Кайро, говорителят на президентството Ихаб Фахми и говорителят на кабинета Алаа ал Хадиди също депозираха оставките си. Един ден преди това, външният министър на Египет Мохамед Камел Амр, съветникът на египетския президент Мохамед Мурси генерал Сами Анан и още петима министри напуснаха своите постове. Те обясниха своите решения като знак на солидарност с египетския народ, който излезе на улиците, за да изрази своето недоволство  репресиите и деспотизма, съпровождащи управлението на Мурси.

По същото време говорителят на кубинския парламент и бивш министър на външните работи Рикардо Алкарон, заедно със секретаря на държавния съвет Хосе Мигел Мийяр и ръководителя на партийната организация в Сантяго де Куба Мисаел Енаморадо напуснаха Централния комитет на Комунистическата партия.

Кубинският президент Раул Кастро заяви, че тяхното отегляне не може да става повод за притеснение или слухове за провинения, злоупотреби и престъпления от тяхна страна. Кастро подчерта, че Алкарон, Мийяри  Енаморадо са служили вярно на партията и че тяхното отегляне е резултат на нормалния ход на събитията.

Яна Михайлова

Яна Михайлова завършва Карловия университет в Прага със специалност „Клинична психология“. Работи няколко години в психиатрията на Александровска болница и една година като асистент по психология в софийския университет „Св. Климент Охридски”. Седем години е редактор в списание „Клуб М” , след което заминава за 12 години в САЩ, където работи като завеждащ отдел „Източна Европа” във фирмата „Харт Шафнер и Маркс”. Владее свободно четири езика – английски, руски, чешки и сърбо-хърватски.

Влезте, за да коментирате