Египетските военни свалиха Мохамед Мурси

Четвъртък, 04 Юли 2013 11:28 Публикувана в Свят Прочетена 569 пъти
главнокомандващият въоръжените сили на Египет Абдел Фатах ал Сиси главнокомандващият въоръжените сили на Египет Абдел Фатах ал Сиси снимка:REUTERS

Малко след полунощ, египетската армия свали президента-ислямист Мохамед Мурси. В изявление по държавната телевизия главнокомандващият въоръжените сили на Египет Абдел Фатах ал Сиси съобщи, че Мохамед Мурси е отстранен от длъжността президент. Ал Сиси обяви, че председателят на Върховния съд ще изпълнява временно длъжността и добави, че вече са назначени предсрочни президентски избори. Главнокомандващият добави, че съставената от ислямистите конституция е отменена.

Малко преди да бъде отстранен, Мохамед Мурси разпространи в „Ютуб” свое изявление.

„Аз съм избраният президент на Египет и хората трябва да защитят легитимността на избора, който е напълно конституционен”, казва той.

Междувременно опозиционният лидер Амр Муса съобщи, че в Египет започват консултациите за ново правителство. Той добави, че силите за сигурност са получили нареждане да арестува 300 лидери и членове на ислямисткото движение „Мюсюлманско братство”. Вече са задържани двама високопоставени лидери от "братството" - лидерът на  Партията на свободата и справедливостта Саад ал Кататни, както и Рашад ал-Байюми - заместник на върховния наставник на движението.

Новината за свалянето на президента накара стотици хиляди души отново да излязат на улиците. Последваха и поредните сблъсъци. На площада пред джамията Рабия ал Адавия в столицата Кайро се събраха хиляди поддръжници на ислямистите. В резултат на сблъсъка между тях и полицията загина един човек.

В Александрия избухнаха конфликти между опоненти и привърженици на Мохамед Мурси. Враждуващите страни се замервали с камъни, бутилки и други предмети. Полицията в района е поискала подкрепление от околните градове.

В град Марса Матрух са загинали четирима души, а други 10 са ранени, след като  поддръжници на сваления президент атакували щаба на силите за сигурност в града.

Последно променена в Понеделник, 08 Юли 2013 10:48
Влезте, за да коментирате